Kövér László egy komlói lakossági fórumon a Fidesz adócsökkentési terveivel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Ebben az esztendőben nem fog menni, ez teljesen nyilvánvaló, de az az eltökélt szándékunk, elképzelésünk, hogy négy esztendő múltán, a ciklus végére a magyar vállalkozók átlagos adóterhelése a közép-európai versenytársak átlagához igazodjon. Hat esztendő alatt pedig a munkavállalók adóterhelését is szeretnénk erre a szintre szorítani."

Nem telt el sok idő, és Kövér szavai kapcsán egyesek már "a Fidesz őszödi beszédét" kezdték emlegetni, mondván: Eddig nem erről volt szó, hiszen Orbán Viktor korábban "egyszeri" és "nagyarányú" adócsökkentést ígért.

Orbán: lesz egyszeri, nagyarányú adócsökkentés

Nos, ezek a felvetések nem is alaptalanok, ugyanis 2009 novemberében a Fidesz elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Kálmán Olga azon kérdésére, hogy amennyiben felhatalmazást kap a választóktól, lesz-e 2010-ben egyszeri, nagyarányú adócsökkentés, Orbán szó szerint azt a választ adta: "Lesz."

       Orbán 2009 novemberi ígérete az ATV-ben (00:30-00:38)

 
Megváltozott tervek: fokozatos tehercsökkentés

A történetnek azonban itt nincs vége, ugyanis nagyjából a választási kampány félidejében, egészen pontosan 2010. március 8-án Orbán Viktor résztvett a Vállakozók Országos Szövetségének konferenciáján (az eseményt az Index és a vg.hu élőben közvetítette), ahol a Fidesz elnöke beszédet is mondott, és pártja adóterveiről már a korábbiaktól eltérő módon nyilatkozott. Azt mondta: "A vállakozások adóterheit négy év alatt, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársaink szintjére, majd valamivel az alá süllyesztjük." Vagyis Orbán ekkor már nem egyszeri, hanem fokozatos (négy illetve hat év alatt végrehajtandó) adóváltoztatásokról beszélt.


Orbán a VOSZ-konferencián 2010 március 8-án (00:50-01:00)


Matolcsy: radikális adócsökkentés 2011-től, három év alatt

Nem egész két héttel később Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa a Reuters-nek adott interjújában ugyancsak több éven át tartó adócsökkentésről beszélt, de ő már azt is hozzátette, hogy ez a program - a nemzetközi szervezetek jóváhagyása esetén - csak 2011 januárjában venné kezdetét.

Ugyanő néhány nappal később a HírTV Kontraszt c. műsorának is nyilatkozott, ahol megerősítette korábbi szavait. Úgy fogalmazott: "Ez az év az egyszeri, nagy adócsökkentés szempontjából annyiban elúszott, hogy év közben vagyunk, és bizonytalan az államháztartás helyzete. Tehát év közben lehet már módosítani az adókon, az adószabályokon, de az igazi, nagy, radikális adócsökkentést január 1-től, három év alatt tervezzük végrehajtani."

 Matolcsy az adócsökkentésről 2010. március 21-én (00:00-00:34)


Varga: rendszerszintű módosítás csak jövőre

Újabb két hét elteltével (a választások első fordulója előtt 12 nappal) Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tartott sajtótájékoztatót, ahol egy a Fidesz adóterveire vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: "Lehetnek olyan kisebb adótételek, ahol már lehet változtatni az idén, rendszerszintű módosításra szerintem jövőre van lehetőség."


Varga Mihály az adócsökkentés ütemezéséről 2010. március 30-án


Kövér nem mondott újat

Mindezek után azt lehet mondani, hogy a Fidesz választmányi elnökének komlói szavai csak részben mondanak ellent pártja korábbi, adócsökkentéssel kapcsolatos ígéreteinek. Igaz, hogy tavaly novemberben Orbán Viktor még határozottan állította: lesz 2010-ben "egyszeri" és "nagyarányú" adócsökkentés; azonban a Fidesz prominenseinek kampányidőszakban tett kijelentései már egyértelműen arra utaltak, hogy jelentős változások csak 2011-től várhatók.


Mesterházy emlékezetkiesése

Mesterházy Attila, az MSZP (ex-)miniszterelnök-jelöltje Kövér nyilatkozatára úgy reagált: "Tíz nap telt el az első választási forduló óta, de már az egyik legfontosabb, egyébként szinte egyetlen konkrét ígéretét a Fidesz már most megszegte."

Hogy a Kövér László által kedden elmondottak valóban meglephették-e az MSZP-s politikust, az kiderül az ATV egy hónappal korábbi riportjából. Ebben Mesterházy a márcusi HírTV-s Matolcsy-interjúra úgy reagált: "Már most azt készítik elő, hogy miért kell nekik mást csinálni, mint amit ígérgettek az elmúlt egy-két hónapban. Például volt Orbán Viktornak egy olyan mondata, hogy azonnali és radikális adócsökkentést kell végrehajtani, ehhez képest a legutóbbi rendezvényén arról beszélt, hogy az azonnali az 4 évet, meg 6 évet jelent, a radikális meg, hogy majd fokozatosan csökkentjük”.

A szocialista (ex-)miniszterelnök-jelölt tehát már a választási kampány idején is tisztában volt vele (hiszen Orbán és Matolcsy is nyíltan beszéltek róla), hogy a Fidesz elnökének novemberi interjúja óta módosultak a Fidesz adózással kapcsolatos ígéretei.



A bejegyzés trackback címe:

https://zolblog.blog.hu/api/trackback/id/tr421943335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választás 2010/2 | Kampánycsend, kétharmad stb... 2010.04.25. 00:34:22

Kedves Olvasóim!Engedjétek meg, hogy a 2010-es választások második fordulójának "posztlavináját" is egy fontos idézettel indítsam:A 2/2007. (III. 19.) OVB állásfoglalás a kampánycsend egyes kérdéseiről 10. pontja szerint:  "10. Az á...

Trackback: Választás 2010/2 | Kampánycsend, kétharmad stb... 2010.04.25. 00:34:22

Kedves Olvasóim!Engedjétek meg, hogy a 2010-es választások második fordulójának "posztlavináját" is egy fontos idézettel indítsam:A 2/2007. (III. 19.) OVB állásfoglalás a kampánycsend egyes kérdéseiről 10. pontja szerint:  "10. Az á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása